Ballast - Massor med ballast

Ballast kopplad till fartyg

Ballast i fartyg

Ballast är en tillfälligt eller permanent last placerad lågt i båten för att stabilisera fartyget. Ordet ballast kommer från fartygsområdet och innebär att man seglar med en icke nyttolast för att bland annat stabilisera fartyget.

Tidigare användes ballast för att stabilisera tomma fartyg och kunde då bestå av sten, sand eller järn.

Ballasttankar

Moderna fartyg har ballasttankar i botten på fartyget. Dessa ballasttankar fylls under tiden fartyget lastas av med vatten och ballasten töms under tiden fartyget lastas.

Ett problem med att använda vatten som ballast är att fartyget fylls med mycket stora mängder vatten på en plats på jorden och töms långt bort. Det är inte bara vatten som fartygen suger in i sina tankar utan även växter, bakterier, fiskar, musslor, m.m. Detta medför att djur och växter förflyttas till områden som de normalt inte finns i och där de inte har sina normala fiender och kan föröka sig i mycket stora mängder. Det som följt med ballasten till Sverige och orsakat skada är t.ex. rakbladsmusslan och maneter.

Använda ballasten vid grundstötning

Ballast i båtar

När fartyg eller ubåtar i övervattensläge går på grunda vatten brukar ballasttankarna fyllas med vatten. Det kan låta konstigt att vilja öka lasten genom att öka ballasten eftersom ökar seglingsdjupet.

Men om fartyget seglar och går på grund kan man tömma ballasttankarna och lätta från grundet.

Ballast hittar du hos


Allt intressant om ballast

Här kan ni finna mycket mer info om alla typer av ballast, både elektriska och tunga ballaster men även en del roligt gällande ballast.Meny - Ballast
Till förstasidan på www.ballast.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
BelysningMakadamFartygNyheter